Лечение с ябълки

  Целебните свойства на ябълките са известни на хората не едно хилядолетие. От най-древни времена отглеждат ябълковото дърво в Египет, Палестина, в древна Гърция, в Рим. В народната медицина ябълките се използват за лечение и профилактика на много заболявания. Те дават добър резултат при чревни инфекции, болести на бъбреците, при хипертония, затлъстяване, анемия, подагра, диабет. Фитоницидите на ябълката са активни по отношение на причинителите на дизентерия, стафилококва инфекция, грипни вируси от тип А.
     За гърлото
Възпаления-Кашичка от настъргани ябълки и лук се смесват с мед в равни пропорции. Приема се по 2-3 чаени лъжички 2-3 пъти на ден. Кашлица и пресипналост-3 необелени ябълки се измиват и се нарязват на тънки резенчета, заливат се с 1 л вода и се варят 35 мин. Пие се топло по 2-3 чашки на ден. Ларингит -15 г листа от ябълково дърво се заливат с 200 мл вряла вода. Държи се в термос 3-4 часа, прецежда се и се използва за гаргара.

  Стомашно-чревни заболявания 
Гастрит
Обелват се и се изчистват от семките 2 зелени ябълки, настъргват се на ситно и се изяждат , най-добре е рано сутринта. Преди и след като се изядат не се яде и не се пие 4-5 часа. Лечението се провежда по следната схема: през І-я месец - всеки ден, през ІІ-я - 2-3 пъти в седмицата, през ІІІ-я месец - 1 път в седмицата. Не се препоръчва това средство да се използва преди лягане.

    Гастрит
1 чаена лъжичка (с връх) сух ябълков цвят се заливат с чаена чаша вряла вода и се оставят 30 мин. Изпива се на малки глътки през деня.
    Бъбречни заболявания  Изяждат се по 3-4 сладки ябълки на ден. Пие се чай от ябълкови кори продължително време.

    Заболявания на черния дроб и жлъчката 
В 0,5 л ябълков сок се разтваря 75 г мед. Пие се по 0,5 чаша 3-4 пъти на ден.
     Ревматизъм и подагра
4 супени лъжици сушени, ситно раздробени ябълки се заливат с 0,5 л кипяща вода, Остава се в термос 2 часа, пие се по 0,5-1 чаша 2-3 пъти на ден.
    Атеросклероза и хипертония
Всекидневно се пие по 0,5 чаша ябълков сок 15-20 мин. преди ядене.3 необелени средно големи ябълки се нарязват, заливат се с 1 л вряла вода. Варят се в продължение на 10 мин. на слаб огън, добавя се захар по вкус. Пие се през деня (като чай). За болни от атеросклероза с наднормено тегло след консултация с лекар се провеждат разтоварващи дни. 1,2 кг ябълки се разделят на 5 равни порции, през деня и на вечеря се добавя 100 г извара или варено месо. През целия ден се пие чай от шипки. 
     Напукани пети 
Нарязва се една ябълка на кубчета и се вари в малко количество мляко докато стане на кашичка. С получената маса се налагат на дебел слой напуканите пети, Покрива се със кърпа или марлена превръзка и се държи 30 мин.
    Анемия 
Всеки ден се изяждат по 3-5 ябълки 2-3 пъти на ден или се изпива по чаша ябълков сок 3-4 пъти на ден (може пресен компот).
     Брадавици
Обтрива се кожата 3-4 минути с прясно отрязан резен ябълка 5-6 пъти на ден в продължение на 3-4 седмици.
     Подмладяваща маска
Една сочна, добре узряла ябълка се настъргва (или се нарязва на кубчета). Супена лъжица от плода се оставя за 3-4 мин. в 40 г сметана (незаквасена) или мляко, след което се оставя да престои 30 мин. Ако ябълката не е настъргана, а на кубчета, се вари докато стане на гъста кашица. При мазна кожа в кашицата се добавя разбит белтък. Маската се нанася върху лицето и шията за 20-30 мин. Измива се с хладка вода.

Няма коментари: