Дюнерът убива бавно

Дюнерът уплаши британците

Изследване на Агенцията за хранителни стандарти на Острова установило, че един дюнер съдържа 98% от допустимото дневно количество сол, 150% от дневното количество наситени мазнини и 1000 калории.

Новини 

Той съдържа "шокиращи" количества сол и мазнини, в него може да има и месо, което не е отбелязано сред съставките, пише "Ройтерс".

Служители на Агенцията за хранителни стандарти в Обединеното кралство провели изследване, което установило, че един дюнер съдържа 98% от допустимото дневно количество сол, 150% от дневното количество наситени мазнини и 1000 калории (половината от дневния прием на една жена).

В най-големите "нарушители" се съдържат 1900 калории, преди да бъдат добавени салата и сос. Това се равнява на 350% от дневния енергиен прием, който една жена може да си позволи.

Според служителите на Агенцията резултатите от изследването съдържат "шокиращи цифри".

"Никога не сме възприемали дюнерите като диетична храна, но нивата на наситени мазнини и сол в някои от тях пораждат сериозни притеснения", казва Джефри Тиобалд, ръководител на местните служби за контрол и регулация (LACORS)

"Някои хора може би си мислят, че приемат по-малко калории, когато си купуват по-малък дюнер, но изследването ни показва, че грамажът не носи почти никаква разлика в енергийната стойност", допълва той.

Контролните органи изследвали 494 отделни дюнера и установили, че съдържанието на много от тях е различно от предварително посоченото. В 35% вложеното месо било различно от обявеното. Шест показали наличие на свинско, без то да е включено в списъка на съставките.

"Напълно неприемливо е хора с определена вяра да консумират месо, което религията им не допуска", коментира Тиобалд по повод това, че ислямът не позволява да се яде свинско.

Етикетът е предназначен за хората - да им помогне да направят информиран избор - и затова трябва да е точен, категоричен е той.

Няма коментари: