Съдържание на витамин Е в хранителни продукти

Съдържание на витамин Е в хранителни продукти

Продукт (100 g)
Вит. E mg

пшеница зародиш
25

царевица
15-25

ръж зърно
10

черен дроб телешки
10

бъбреци
10

мая хлебна
6

Продукт (100 g)
Вит. E mg

зеле, грах
3-6

салата
3

банани
2

месо телешко
2

яйца
1 - 3

спанак, моркови
1,5
Витамин Е се среща в 7 форми, наречени най-общо токофероли. Най-активен от тях е алфа-токоферолът. Носи и името витамин против безплодието или антистерилитетен фактор. Витамин Е е широко разтространен в растенията, семената, листата, особено в пшеничните и ръжените зародиши, много зеленчуци, шипките, растителните масла - фъстъчено, плодовете и в мускулите, задстомашната жлеза, черния дроб. Физиологичното действие на витамин Е е свързано с нормалното протичане на бремеността и стимулиране образуването на гонадотропни хормони. Точният механизъм на действие не е известен. Някои данни показват, че витамин Е осуетява разрушаващото действие на молекулния кислород, който по неензимен път може да атакува двойните връзки на полиненаситените мастни киселини в състава на тъканните липиди и по този начин витамин Е защитава есенциалните мастни киселини, витамин А, витамин С и клетъчните мембрани. Участва в метаболизма на нуклеиновите киселини, подобрява използването на белтъците и витамин А, нормализира показателите на кръвта и хормоналната система, предпазва черния дроб от некрози. Особено важни причини за използването му като суплемент в културизма са благотворното му влияние върху функциите на гладката и набраздената мускулатура. Въздействието му се изразява в поддържане на високо енергийно ниво от една страна, а от друга действа каталитично на белтъчния синтез, като при по-големи дози анаболният му ефект е значителен. Хипо- и авитаминоза Е в човека почти не се наблюдава поради разнообразната храна. Отсъствието на токофероли в храната води до безплодие, мускулна дистрофия, дегенерация на нервните клетки, нарушения в белтъчния и липидния обмен, ензимни смущения и др. Препоръчвани дневни дози : Мъже = 15 IU (10 мг.); Жени = 12 IU (8 мг.); Бременни или кърмещи жени = 15 IU (10 мг.); Спортуващи = 30 - 45 IU (20-30 мг.)
Мастноразтворим, складиран в черния дроб, мастните тъкани, сърцето, мускулите, тестисите, матката, надбъбречната и хипофизната жлеза. Съставен от съединения, наречени токофероли. Активен антиоксидант, предотвратяващ или забавящ окислението на масни съединения, както и на витамин А, селений, две серни аминокиселини и някои С-витамини. Усилва активността на витамин А. Препоръчителни дажби при възрастни: 8-10 мг. За разлика от други мастноразтворими витамини, витамин Е се складира в организма за относително кратък период от време, твърде подобно на витамините В и С. Има важно значение като съдоразширяващо средство и антикоагулант.
Полезни ефекти: Може да допринесе да изглеждате по-млад, като забавя остаряването на клетките, дължащо се на окисление. Доставя кислород на тялото, с което подобрява издръжливостта. Предпазва белите дробове от замърсената атмосфера, действайки съвместно с витамин А. Предотвратява появата на кръвосъсиреци и ги разрежда. Облекчава състоянието на умора. Ускорява зарастването на рани от изгаряния. Има диуретично действие и може да снижи кръвното налягане. Спомага за предотвратяване на аборт. Облекчава спазмите на краката и болезнените контракции. Намалява риска от исхемична болест на сърцето.
Болести при недостиг: Разрушаване на червени кръвни клетки, мускулна дегенерация, някои видове анемии и смущения в репродукцията.
Естествени източници: Пшеничен зародиш, соя, растителни масла, ядки (лешници, бадеми и др.), брюкселско зеле, зелени листни зеленчуци, спанак, обогатено брашно, пшеница, пълноценни зърнени храни и яйца.
Токсичност: По начало е нетоксичен.
Врагове: Топлина, кислород, отрицателна температура, кулинарна обработка на храната, желязо, хлор, минерални масла.
Съвети: Ако хранителният ви режим е с високо съдържание на полиненаситени мазнини , вероятно ще се нуждаете от допълнителни количества витамин Е. Неорганичното желязо (железен сулфат) го разрушава и следователно двете субстанции не бива да се вземат едновременно. Ако приемате добавка, съдържаща железен сулфат, витамин Е трябва да се поема най-малко осем часа преди и след това. Ако употребявате хлорирана вода за пиене, ще ви е необходим повече витамин Е. Бременните, кърмачките, както и взимащите противозачатъчни или хормони се нуждаят от увеличени количества витамин Е. Жените в критична възраст да засилят поемането на витамин Е.
Витамин Е/токоферол/. Нарича се витамин на плодовитостта или антистерилитетен фактор. Той регулира нормалното развитие и функцията на епитела на половите жлези и развитието на плода. Повишава устойчивостта на организма към кислородния недостиг. Има значение за поддържане на тонуса на скелетната мускулатура. При недоимък на витамин Е се наблюдава нарушение на развитието на семенните каналчета и стерилитет у жените или прекъсване на бременността. Витамин Е се прилага при хабитуален или заплашващ аборт, липса на мензис, нарушение в развитието на сперматозоиди, мускулна дистрофия, импотентност, парализи след полиомелит /детски паралич/, атеросклероза.
Витамин Е
Витамин Е е силен антиоксидант, пази организма от свободни радикали, в съдружие с витамин С. По тази причина го наричат витамин на младостта. Той е много съществен фактор за функционирането на имунната система. Помага да се спре нарастването на някои видове тумори. Пази от склероза и ревматизъм. Важен за дамите е фактът, че пиперът е необходим и за правилното функциониране на размножителната система
Лечебни свойства

Витамин Е може да се окаже едно от най-мощните хранителни вещества на планетата. Според изследвания, той се бори със сърдечните болести, предотвратява рака, облекчава дихателните проблеми и симптомите на Болестта на Алцхаймер, и увеличава способността на имунната система да надвива инфекциозните болести. Може също така да предодврати някои от пораженията, които диабета нанася на тялото, особено на очите.
Как един обикновен витамин постига такива комплексни резултати? Витамин Е работи по няколко различни начина, но ключовият механизъм е неговата способност да неутрализира свободните радикали – тези естествено образуващи се нестабилни молекули, които увреждат здравите молекули, като крадат от тях електрони за себе си.

Накратко, витамин Е е много ефективно вещество, и все пак проучвания показват, че много възрастни може би не получават дори препоръчителната дневна доза от 30 IU.

Наръчник на купувача

Има много форми на витамин Е, предлагани в добавки, но добавките с етикет "д-алфа-токоферол” и в натурална, и в синтетична форма, са тези, които ще Ви дадат най-много срещу парите Ви. Те могат да направят повече витамин Е наличен в тялото Ви от всяка друга форма. Дневната препоръчителна доза е базирана на натуралната форма.
Забележка: Витамин Е губи силата си, когато е изложен на въздух, топлина и светлина, така че осигурете съхраняването му на хладни тъмни места. Освен това винаги го приемайте с храна, съдържаща мазнини, за да подпомогнете абсорбацията му.
Витамин Е изглежда е относително безопасен, дори в по-високи дози. Но хора, които приемат антикоагуланти (кръворазреждащи лекарства или аспирин) не трябва да приемат добавки с витамин Е, защото те могат да предотвратят нормалното кръвосъсирване.
Повечето експерти смятат, че е добра идея за хора, които са получили сърдечен удар или имат проблеми с кървене, да се консултират с личния си лекар, преди да започнат да приемат добавки с витамин Е. Тази хранителна добавка може също така да възпрепятства абсорбацията и действието на витамин К, който е ангажиран в кръвосъсирването. Ако приемате статини, не приемайте дози от витамин Е, по-големи от 800 IU, защото могат драматично да намалят ползата от някои холестеролни лекарства.
Един от най-важните антиоксиданти е витамин Е. Освен че стимулира растежа и задържа разграждането на мускулите, участва и в изграждането на червени кръвни телца и защитава клетъчните мембрани от повреди при аеробни упражнения като бягане, от него има голяма полза и в други аспекти - повишава сърдечносъдовото, имунното и очното здраве и пречи за образуване на ракови клетки. За културистите той е особено важен и поради факта, че е мастно разтворим и се складира в подкожната мазнина. Затова в диети целящи стопяването и дори и за непрофесионално трениращ, приемът му е особено важен. Витамин Е е генерично име на група съставки ,познати като токофероли и токотриеноли. Всяка от тях има 4 различни структори от изомери, обозначени като алфа, бета, гама и делта. Всички те действат в различна степен като биологични антиоксиданти с витамин Е, като най-мощен от тях е алфатокоферолът. Затова повечето суплементи с витамин Е имат на етикета обозначен само него, като това не значи че останалите са безполезни. Всеки един от тях в тялото има различно действие и носи различна полза,затова смесването им носи най-голяма полза.Например гама токоферолът задържа образуването на ракови клетки,а алфа токоферолът е силен нервопротектор.
Суплементите със синтетичен витамин Е заемат голяма част от мястото по рафтовете с надпис витамин Е, а суплементите с естествен витамин Е са по редки. Доказано е категорично предимството на натуралните суплементи с витамин Е пред синтетичните. Въпреки че и двата се усвояват в еднаква степен,в тялото естествените форми са повече от два пъти по-биоактивни. Така че при избора на суплемент с витамин Е четете етикета - натуралният източник е за предпочитане. За щастие необходимото дневно количество лесно може да се набави чрез храната като шафран, слънчогледово олио, зърнени храни, ядки, плодове. Дори нива по-високи от препоръчителния прием е доказано, че осуетяват в много случаи рак на простатата, възпаление на очните тъкани, болестта на Алцхаймер. Препоръчителният дневен прием на витамин Е се базира само на активния алфа токоферол, като за нетрениращи мъже и жени над 19 години той е 15 мг. (22 IU), но покрива само жизнените нужди на тялото. Количеството, необходимо за покриване на препоръчителния дневен прием, варира според това дали вземате натурална или синтетична форма на витамина. Надвишаването на препоръчителния дневен прием в някои случаи може да доведе до замаяност, слабост, главоболие, умора, замъглено виждане, диария. За горна граница на прием на витамин Е се приемат дози до 1000мг. (1500 IU), като е полезно да знаете, че той действа като антикоагулант - пречи на съсирването на кръвта. При дози на синтетичен витамин Е над тази граница рискувате да получите кръвоизливи и стомашни проблеми. Какво в крайна сметка значи всичко това за трениращия здраво билдер? Когато става въпрос за прием на витамин Е предпочетете натуралната форма пред синтетичната, но ако нямате избор синтетичната е по-добра от нищото. Идеалното време за прием на доза от 400IU е преди или веднага след тренировка - такова количество е абсолютно безопасно, а с негова помощ ще преборите свободните радикали,ще се възстановите по-бързо и ще дадете на тялото си възможност за растеж.
. Разрушава свободните кислородни радикали- химични вещества, общи отпадни продукти от биохимичните и оксидативни процеси в организма. Свободните радикали увреждат клетъчната мембрана, което е в основата на процесите на стареене и причина за редица нарушения - коронарна болест, инфаркт, инсулт, рак, цироза на черния дроб, артрит, атеросклероза, катаракта. Витамин Е понижава нивото на холестерола в кръвта, което намалява риска от сърдечен инфаркт. Предпазва от образуване на кръвни съсиреци, които могат да предизвикат запушване на кръвоносните съдове. Витамин Е е гаранция за здрави очи. Витамин Е е крайно необходим за развитието на ретината и пази от разрушаване витамин А, който подържа клетките на роговицата. Последните изследвания показват увеличен риск на катаракта при намалено равнище на витамин Е в организма.
Препоръчителна дозировка: За деца над 10 годишна въэраст- по 1 капсула дневно. За въэрастни - по 2 капсули дневно.
Наи добрите производители на витамин Е са компаниите BAYER,BALKANFARMA и
UPSA. С наименование НАТУРАЛ Е.

Една капсула от продукта Натурал Е съдържа:
· Масло от Житен зародиш (студено пресувано) - 240 mg
Натурален Витамин Е ( d-@- tocopherol ) - 15 IU
ВИТАМИНИ
Нискомолекулни органични вещества, необходими в минимални количества за нормалната жизнена дейност на човека и животните. Необходимостта от тях е обоснована през 1880 от руския учен Н. И. Лунин. През 1912 К. Функ изолира от оризовите люспи съдържащо аминна група вещество, което лекува болестта бери-бери, и го нарича витамин ("амин на живота"). Днес са известни около 30 витамини. Влияят (пряко или като активни съставки на ензими, нуклеотиди) на растежа, обмяната на веществата, функциите на имунната, нервната, ендокринната система, кръвообразуването, кръвосъсирването и др. Съдържат се предимно в растенията; някои витамини се синтезират от чревните бактерии, могат да се образуват в организма от провитамини (каротини, стерини). Биват мастноразтворими (А, D, Е, К) и водноразтворими (С и група В). Потребностите от витамини са по-големи при бременност, кърмене, интензивна физическа и умствена работа, инфекциозни болести и др. Недостигът или липсата им води до болестни състояния - хипо- и авитаминози; прекомерният прием (главно на А и D) - до хипервитаминози. Много витамини, използвани като лекарства, се получават чрез химичен и микробиологичен синтез.

Няма коментари: